2011. július 20., szerda

Louisa May Alcott - Kisasszonyok

Eme darab is akciós szerzemény, barátnős ajánlással. ;) Igazság szerint filmben többször is láttam már és nagyon szeretem, ám írott formában eddig váratott magára. (Ritka esetek egyike, hogy a filmet láttam előbb.)
Bő 300 oldal, de egy délután alatt kiolvastam. Magával ragadó a történet, és a karakterek is - persze annak, aki szereti a XIX. századi lányregényeket. :)

A történet az amerikai polgárháború idején játszódik, a főszereplő pedig négy nővér, akiknek mindenük az anyjuk, az apjuk a háborúban, és úgy tűnik, soha semmi nem elég jó. Aztán anya finom leckéinek és az események alakulása miatt mindannyian felnőnek, vagy legalábbis elindulnak ama sárga köves úton.
A kedvenceim Jo és Lauri volt. Talán velük tudtam a leginkább azonosulni. Jo (Josephine) természete az adott időben elég... lázadónak mondható, de imádtam az ironikus stílusát. :D
Laurie meg... egyszerűen cukorfalat. :D Mindkettő csökönyös és önfejű, de hatalmas szível és egyszerűen szeretni valóak.
Rengeteg tanulság van a könyvben... hogy nem a külsőségek számítanak, hanem a belső erények. Hogy ne essünk abba a hibába, hogy azért szeressenek minket, ami rajtunk van, hanem a személyiségünkért. Hogy vannak sokkal fontosabb dolgok is, mint a pénz vagy a szép ruhák, ékszerek.
És bepillantást nyerhetünk a korabeli etikettbe, szokásokba, táncmulatságokba, pletykákba. Ilyenkor néha elfog a vágy, hogy egy kicsit ott élhessek... na mindegy. Olvassátok el ti is! :D

Néhány kedvenc:

"Abban a pillanatban, hogy March néni elszunyókált, vagy vendégeket fogadott, Jo már szaladt is e csendes szobába, és falta a verseket, romantikus regényeket, történelemről, utazásokról olvasott, képeket nézegetett, ahogy egy rendes könyvmolyhoz illik."

"Tippek

Ha S. P. nem szappanozná annyit a kezét, nem késne el mindig reggeliről. A. S. kéretik nem fütyülni az utcán. T. T. szíveskedjék nem elfelejteni Amy szalvétáját. A. W. ne aggódjék amiatt, hogy a ruháján nincs kilenc pliszé."

"Vigasztalódj meg, drága lélek! A felhők mögött mindig ott a fény."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése